Δεν χωράει αμφιβολία. Η εταιρεία που θα εμπιστευτείτε για να αναλάβει την τύχη σας στο online marketing θα είναι ένας στρατηγικής σημασίας συνεργάτης για εσάς τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει να μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τον κύκλο εργασιών σας, να αλλάξετε τον τρόπο προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητά σας, να επεκταθείτε στο εξωτερικό… πείτε το και θα πρέπει να είναι εφικτό. Υπάρχει μία προϋπόθεση όμως. Βλέπετε, έχουμε γνωρίσει πολλούς πελάτες οι οποίοι είχαν πιστέψει ότι το internet δεν αποδίδει για αυτούς. Αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν διαλέξει λάθος συνεργάτη και επειδή στη προσπάθεια να αναπτύξετε την επιχείρησή σας είναι αναπόφευκτη επιλογή να συνεργαστείτε με την κατάλληλη εταιρεία που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, ακολουθούν τα απαραίτητα κριτήρια για την επιλογή σας με βάση την πείρα μας στην ελληνική αγορά του online marketing.

Αυτή η παράθεση κρίνουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για εσάς, αφού όσο σημαντικό βήμα είναι για τη σωστή και γρήγορη ανάπτυξή σας το να αποφασίσετε ποιο ακριβώς είναι το προφίλ των ιδανικών για εσάς πελατών (βήμα το οποίο εάν δεν έχετε κάνει ήδη πρέπει να γίνει οπωσδήποτε), τόσο σημαντικό είναι να επιβεβαιώσετε ότι συνεργάζεστε με την κατάλληλη εταιρεία που ξέρει πώς ακριβώς θα βρει για εσάς αυτούς και μόνο αυτούς τους πελάτες, μέσω του internet.

Συνεχής υποστήριξη

Μη δεχθείτε τίποτα λιγότερο! Το AdWords είναι κυριολεκτικά σαν το χρηματιστήριο. Τα πάντα αλλάζουν από ώρα σε ώρα και από εποχή σε εποχή. Οι ανταγωνιστές αυξάνουν την επένδυσή τους, οπότε θα πρέπει να ακολουθήσετε ή μειώνουν την επένδυσή τους, οπότε έχετε την ευκαιρία να γλιτώσετε χρήματα. Αύριο έχετε μία ειδική προσφορά για λίγα τεμάχια ή για λίγες ημέρες. Προγραμματίζετε αλλαγή των μηνυμάτων σας για την ερχόμενη σεζόν. Έχετε μία νέα ιδέα. Εάν δεν έχετε εξασφαλίσει την άμεση ανταπόκριση των συνεργατών σας, δεν έχετε ελπίδες με το AdWords.

Πιστοποιημένος συνεργάτης της Google

Πολλές εταιρείες και επαγγελματίες ισχυρίζονται ότι είναι πιστοποιημένοι από τη Google, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Ζητήστε να σας δείξουν τα αποδεικτικά της πιστοποίησης και επιβεβαιώστε ότι ακόμη ισχύει. Η Google αφιερώνει στους πιστοποιημένους συνεργάτες της ενέργεια προκειμένου να μας διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και αποδόσεων τις οποίες μάλιστα μετρά και ελέγχει συνεχώς με ειδικό αλγόριθμο. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να μην κάνουμε εκπληκτική δουλειά για εσάς.

Ισχυρή οικονομικά επιχείρηση

Η εταιρεία που θα επιλέξετε για να συνεργαστείτε θα αποτελέσει στρατηγικής σημασίας συνεργάτη για εσάς τα επόμενα χρόνια. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να είναι μία υγιής εταιρεία και να μπορεί να μισθώνει με άνεση τα απαραίτητα, για το τόσο πολύπλοκο και απαιτητικό online marketing, ταλέντα. Αυτό θα σας προσφέρει την δυνατότητα, αφενός να έχετε γρήγορα τις απαντήσεις στα ερωτήματα-αιτήματά σας, αλλά και ότι αυτά θα είναι σίγουρα έγκυρα και υψηλής ποιότητας, αφού θα προέρχονται από εξαιρετικής κατάρτισης επαγγελματίες.

Ο δικός σας Account Manager

Ζητήστε να γνωρίσετε το προσωπικό σας Account Manager. Η εταιρεία με την οποία θα συνεργαστείτε θα πρέπει οπωσδήποτε να αναθέσει σε συγκεκριμένο επαγγελματία τη διαχείριση του λογαριασμού σας. Συναντηθείτε μαζί του. Εξασφαλίστε ότι ταιριάζει στο προφίλ του συνεργάτη, με τον οποίο αισθάνεστε ότι θα μπορέσετε να έχετε μία αρμονική και αποδοτική συνεργασία και φυσικά ζητήστε να σας δείξει τα πιστοποιητικά του, αφού και ατομικά οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το AdWords, πιστοποιούνται κάθε χρόνο απευθείας από τη Google με σειρά εξετάσεων. Έτσι μόνο εξασφαλίζετε ότι το μέλλον των προσπαθειών σας και της επένδυσής σας στο online marketing είναι σε καλά χέρια.

Όχι μόνο ο Account Manager

Ζητήστε να σας εξηγήσουν τον τρόπο που θα εργαστούν για να πετύχουν αποτελέσματα για εσάς. Στη iNous Marketing Labs ο κάθε account manager δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη για την απόδοση του λογαριασμού σας. Κάθε απόγευμα στις 5:00 κλείνει το τηλεφωνικό κέντρο και η εταιρεία έχει την καθημερινή της συνάντηση, όπου όλοι οι account manager περιγράφουν στην ομάδα τις εργασίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι η ομάδα, σαν συλλογικό όργανο αποτελούμενο από εξειδικευμένους επαγγελματίες, έχει τη δυνατότητα να κάνει επιλογές που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες του ατόμου.

Συνεχής και εκτεταμένες συμβουλές

Θα πρέπει να οριστούν τακτικές συναντήσεις με τον account manager του λογαριασμού σας, ο οποίος θα είναι ο άμεσα υπεύθυνος Κανείς δεν γνωρίζει τη δουλειά σας καλύτερα από εσάς.

Αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα (το είπαμε αρκετές φορές;)

Η εταιρεία με την οποία θα συνεργαστείτε θα πρέπει να είναι αποτελεσματική πέρα από κάθε αμφιβολία. Έχει μία σημασία, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση αποφασιστικός παράγοντας για την επιλογή σας το εάν έχει πείρα πάνω στο δικό σας αντικείμενο, αλλά είναι απαραίτητο να μπορεί να σας δείξει ότι είχε σημαντικές επιτυχίες για πελάτες της σε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα, κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει το απαραίτητο ταλέντο για απεριόριστα αποτελέσματα. Μη ξεχάσετε να εξασφαλίσετε ότι τα στοιχεία που θα σας δώσουν να αποδεικνύεται ότι είναι πραγματικά και πρόσφατα. Μη διστάσετε να μιλήσετε με τους ανθρώπους που δούλεψαν πάνω σε αυτούς τους λογαριασμούς και να τους κάνετε συγκεκριμένες ερωτήσεις για τις επιλογές τους. Μη δεχθείτε γενικόλογες απαντήσεις, αλλά περιγραφή συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετώπισαν και πώς χρησιμοποίησαν την πείρα και τη δημιουργικότητά τους για να λύσουν τα προβλήματα αυτά. Ζητήστε να δείτε δημιουργικές διαφημιστικές καμπάνιες.

Μπορώ να δοκιμάσω;

Μη πέσετε στην παγίδα που σας υποχρεώνουν να μείνετε σε μία συνεργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όταν αποφασίσετε ποιος θα είναι ο συνεργάτης σας, μελετήστε προσεκτικά τα αποτελέσματα της δουλειάς του τον πρώτο μήνα και μη ρισκάρετε να διακόψετε αμέσως τη συνεργασία εάν αυτά δεν είναι ικανοποιητικά ή εάν δεν συμφωνούν με τα συμφωνηθέντα. Μπορεί αυτό να συνεπάγεται ένα κόστος για εσάς, αλλά θα σας γλιτώσει από μεγάλες απώλειες χρημάτων και χρόνου.

Περιορίστε την αναζήτηση

Μην συναντήσετε παραπάνω από 4 εταιρείες. Η έρευνα λέει ότι εάν κάνετε αυτό το λάθος θα συλλέξετε τόσα πολλά ετερογενή στοιχεία που, όχι μόνο θα δυσκολέψει εκθετικά την επιλογή σας, αλλά θα αυξήσει και τις πιθανότητες αυτή να γίνει για λάθος λόγους και να καταλήξει αναποτελεσματική.

Ποιον πληρώνω, πώς πληρώνω;

Πεδίο λαμπρής δόξης για πονηρές προθέσεις. Θα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε διαφορετικά τιμολόγια από το συνεργάτη (π.χ. iNous Marketing Labs) και διαφορετικά από τον πάροχο (π.χ. Google). Έτσι μόνο θα ξέρετε ακριβώς τι πληρώνετε και γιατί. Μη συνεργαστείτε με κανέναν που θα ισχυριστεί ότι έχει ειδική σχέση με τους παρόχους και εξασφαλίζει καλύτερες τιμές ή ειδικές, μυστικές πληροφορίες που θα είναι πολύτιμες για εσάς, γιατί -πιο απλά δεν μπορούμε να το πούμε- θα λέει ψέματα.

Ελέγξτε την παρουσία τους στο internet

Κάθε εταιρεία που ισχυρίζεται ότι δραστηριοποιείτε στο online marketing θα πρέπει πρωτίστως να έχει εξασφαλίσει μία άριστη εικόνα για τον εαυτό της. Επισκεφθείτε το website της και τους λογαριασμούς σε facebook, Google+, linkedIn και το Twitter. Παρουσιάζουν με επιτυχία μία δραστηριότητα που να αποδεικνύει ότι έχουν μεγάλη πείρα στο χώρο και υψηλή εξειδίκευση; Εάν βλέπετε ότι ο ρυθμός της παρουσίας της διαφημιστικής στο internet είναι σποραδικός, μπορείτε να υποθέσετε με ασφάλεια ότι σε εσάς θα δώσουν ακόμη λιγότερη προσοχή. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι να σας δείξουν πώς ακριβώς προβάλλουν την εταιρεία τους σε βάθος χρόνου στα μέσα που σας ενδιαφέρουν. Π.χ. θέλετε να διαφημιστείτε στις αναζητήσεις στο Google; Ζητήστε από τη διαφημιστική να σας δείξει αναλυτικά πώς χρησιμοποιεί το Google AdWords για να διαφημίσει τις ίδιες της τις υπηρεσίες. Ρωτήστε πώς μετρούν τα αποτελέσματα και τι ιδιαίτερες τεχνικές εφαρμόζουν. Βεβαιωθείτε ότι οι καμπάνιες που θα σας δείξουν “τρέχουν” για σημαντικό χρονικό διάστημα και δεν δημιουργήθηκαν τώρα για να σας εντυπωσιάσουν. Εάν δεν εμπιστεύονται τα χρήματά τους στον εαυτό τους γιατί να τους εμπιστευτείτε τα δικά σας;

Μιλήστε με πελάτες

Εξαιρετικός τρόπος για να αξιολογήσετε υπηρεσίες οποιουδήποτε είδους. Ο τόνος και η διάθεση των υπαρχόντων πελατών θα σας δείξουν αμέσως εάν είναι ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της διαφημιστικής. Οτιδήποτε λιγότερο από ενθουσιασμό είναι σήμα κινδύνου. Βέβαια, εξασφαλίσετε ότι θα μιλήσετε τουλάχιστον με δύο πελάτες γιατί για όλους υπάρχουν και κακές στιγμές.

Και αν αρρωστήσει;

Η διαφημιστική, στην οποία ετοιμάζεστε να εμπιστευτείτε το μέλλον της εταιρείας σας είναι όντως διαφημιστική εταιρεία ή είναι “one man show”; Χρειάζεστε σίγουρα μία οργανωμένη διαφημιστική που θα διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό και συσσωρευμένη πείρα. Δεν θέλετε να μένει εγκαταλελειμμένος στην τύχη του ο διαφημιστικός σας λογαριασμός, όταν ο συνεργάτης σας καταρρεύσει από γρίπη ή πάει διακοπές.

Κάνετε και AdWords είπατε;

Οι περισσότερες εταιρείες του χώρου παρέχουν μία σειρά από υπηρεσίες (συνήθως κατασκευάζουν website) και επειδή έχουν αντιληφθεί ότι η διαφήμιση μέσω internet τους παρέχει περισσότερες ευκαιρίες, έσπευσαν να την προσφέρουν ως υπηρεσία ακόμη και χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη εξειδίκευση. Εξασφαλίστε ότι δεν αντιμετωπίζετε αυτήν την περίπτωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμη και μεγάλων διαφημιστικών εταιρειών, είναι πιθανό η τεχνογνωσία του προσωπικού να απουσιάζει σε τέτοιο βαθμό που εσείς θα κάνατε τη δουλειά καλύτερα μόνοι σας. Μην πέσετε στην παγίδα. Όταν χρειάζεστε κάποιον για να σας χειρουργήσει το γόνατο δεν απευθύνεστε σε παθολόγο, αλλά σε κάποιον με αποδεδειγμένη ειδίκευση στις επεμβάσεις στο γόνατο.

Και πώς θα παρακολουθώ τι κάνετε;

Συμφωνήστε με ακρίβεια στο τι εργαλεία θα σας παράσχουν ώστε να παρακολουθείτε καθημερινά (ειδικά στην αρχή) τη δουλειά τους. Π.χ. οι καλύτερες εταιρείες εκεί έξω δεν θα σας δώσουν πρόσβαση απευθείας στο AdWords, προκειμένου να προστατέψουν την τεχνογνωσία τους την οποία έχουν πληρώσει πολύ ακριβά, αλλά υποχρεώστε τους να συνδέσουν το Google AdWords με το Google Analytics και να σας δώσουν πρόσβαση απευθείας στο Analytics. Εκεί υπάρχει ενότητα ειδικά για το AdWords, όπου θα μπορείτε να δείτε κυριολεκτικά τα πάντα (clicks, κόστη, διαφημιστικά κείμενα, λέξεις-κλειδιά, πραγματικούς όρους αναζήτησης και πολλά άλλα), ώστε να ελέγχετε κάθε στιγμή ότι πραγματικά γίνεται η σωστή δουλειά για εσάς και ταυτόχρονα να διατηρεί το δικαίωμά του ο συνεργάτης σας να προφυλάσσει την τεχνογνωσία του. Αντίθετα, εάν σπεύσει να σας δώσει πλήρη πρόσβαση στο διαφημιστικό λογαριασμό σας, μάλλον βρίσκεται κάτω από μεγάλη ανάγκη να σας αναλάβει.